Animáció

Az „ANIMA” igen ősi, ma leginkább latin szóként számon tartott kifejezés.
Az anima a latinban is nagyon sok, látszólag különböző főneveket jelöl, ám könnyen észrevesszük, hogy nagyon is erős rokoni szálak kötik őket össze, ha csak néhányat kiemelünk:
élet – élőlény – szellemek – lehelet, lélegzet – lélek.
Az animáció tehát afféle „lelkesítés”, vagyis lelket, lélegzetet lehelünk az élettelenbe, így válik élővé, mozgóvá.
Az ANIMÁCIÓ különböző grafikai, festészeti és egyéb műfaji elemek, manuálisan vagy számítástechnikai programok segítségével, különböző technikai eszközök alkalmazásával készített (nem natúr) mozgófilm.
A folyamatos mozgást a natúr filmhez hasonlóan másodpercenként 24 (animációnál is minimum 12) képi fázis megjelenítése hozza létre. Ezért egy akár csak egy perc időtartamú rövidfilmet vagy sok munkatárs hoz létre, a natúr (kamerával felvett) filmhez képest jóval hosszabb idő alatt, vagy egy-két alkotó, nagyon hosszú idő alatt.
Az animáció ma már nem csak a jól ismert rajzfilmek műfaját jelöli. Nagyon sok alműfaja létezik, népszerűségét, a benne rejlő lehetőségeket az egyre szélesebb körű alkalmazása bizonyítja.
A televízióban vagy moziban látható animációs rövid és hosszú játékfilmek is kiegészültek a 3D technikával.
Emellett a vizuális kommunikáció, a marketing és a reklám területén is erőteljes lehetőségként jelenik meg: animációs reklámfilmek, a promóció látványos elemeként, a néhány másodperces spotoktól, megmozduló bannerektől a hosszabb, narratív produkciók formájában.
Az animáció a zenei videóklippek számára a natúr film lehetőségeihez és költségvetéséhez képest, lényegesen nagyobb szabadságot biztosít.
A számítógépes játékok műfajának szintén alapja az animáció.
Az oktatás területén ma már szinte nélkülözhetetlen vizuális elem az animáció.

A Futóstúdió tevékenysége az utóbbi időben egészült ki az animáció műfajával:
Futó Tamás több évtizedes művészeti (grafikai, festészeti és design) és kommunikációs tapasztalata egészül ki Futó Ádám sokoldalú animációs képességével, tudásával.
A mozgatott képek mellett természetes módon van jelen a tevékenységben a 3D modellezés.

Életre kelt avarok kiállítás Magyar Nemzeti Múzueum
ZebulonZ - Paralelepipedon
DICTUS Szó- szió (RMX)
RunnAir_TV_Spot_04
Mixer- animated shortfilm
Élmények és látnivalók Magyarországon