Belső információs rendszer

– Református idősek otthona, Budapest

A budapesti Istenhegyi úton épült otthon építészei Kálmán Ernő és Major György Ybl-díjas építészek.

Az épületegyüttes szép fekvésű, enyhén meredek, jó kilátást nyújtó területen épült.

Az építészeti struktúra követi a domborzatot, az építmény elcsúsztatott tömbök emberléptékű, harmonikus együttese. Az otthonnak két bejárata két különböző és egymáshoz képest jelentős szintkülönbséget jelentő utcából nyílik.

Az intézmény egy minőségi ellátást nyújtó otthon, számos funkcióval, szolgáltatással: szobák, lakosztályok, nővérszobák, teakonyhák, kisebb és nagyobb közösségi terek, könyvtár, orvosi helyiségek, kórház, kiszolgáló és technikai helyiségek, ebédlő, gyülekezeti terem, stb.

Az egyes tömbök között előforduló szintkülönbségeket nemcsak építészetileg de a vizuális tájékoztató rendszer tekintetében is meg kellett oldanom.

Az otthon bizonyos feltételek mellett látogatható, így nemcsak a bentlakók, de az idegenek számára is meg kellett könnyíteni az eligazodást.

A könnyű tájékozódást segítő és az eltévedést kizáró, nem szájbarágóan didaktikus, s nem túl hivatali stílusú, sokkal inkább barátságos rendszert kívántam tervezni.

Az egész struktúra az előcsarnoki tájékoztató rendszertáblán jelenik meg a maga teljességében, s kisebb méretben szintén megjelenik a másik utcából nyíló bejáratnál. Gyakorlatilag mintegy az épületegyüttes metszetét jeleníti meg grafikus formában.

A lakószinteket emeletenként más-más eleven, de meleg színek jelölik; ezek a színek következetesen jelennek meg a liftnek az adott folyósóra nyíló ajtaján, a szobák névtábláján, s egy adott emeleten minden táblán.

A lifteket és a szintek, épületrészek közti közlekedési lehetőségeket sötétkék szín jelzi.

Eltérő színeket kaptak a technikai, a közösségi és a szociális terek. Ami az egyik épületrészben a földszínt, a másikban már a harmadik színt, így a lakóknak egymás között is egyszerűbb narancs, vörös vagy kék szintekről beszélni.